Nyhedsbrevet fra Støtteforeningen for Hospice Sydfyn
Indhold for nyhedsbrevet
- Kend ulven på gangen
- 40.000 kr. for at få flygel i bedre stemning
- Sådan kom Hindsberg-flyglet til Hospice Sydfyn
- Stor tak til Niels Ole Nielsen
- Ny i bestyrelsen
- Trioen bag nyhedsbrevet
- Nyheder på en ny måde
- Det summer af sommer i sansehaven
- Frivillige på fælles inspirationstur
- Glæd andre med et medlemskort
- Få fradrag for dine donationer
Kend ulven på gangen
En nabo til en patient ventede på at kunne komme ind på besøg. Hun sad på en bænk i indgangspartiet til Hospice Sydfyn mellem de to glasdøre, som automatisk går op, når nogen nærmer sig. Det var netop, hvad der skete, da en ung ulv gik stille rundt uden halsbånd udenfor indgangspartiet. Dørene gik op, og pludselig luntede den nysgerrigt ind - lige forbi kvinden på bænken, drejede til venstre inde i bygningen og fortsatte ned ad gangen.
Ulvens træner var hurtigt efter den og fik den tilbage med sagte lyde og håndbevægelser, og få øjeblikke senere var både mand og ulv ude igen. Hverken kvinden eller nogen af medarbejderne nåede at fange situationen med mobilen, og da en medarbejder spurgte kvinden, om hun var ok, svarede hun ja, ”men ingen vil tro mig, når jeg fortæller det”.
Den nysgerrige ulv var en af tre ulve, som sammen med hver deres træner var hentet til Svendborg fra Hamborg for at medvirke i Grasten Films filmatisering af den prisbelønnede roman, ”Den der lever stille”, skrevet af Leonora Christine Skov. Handlingen udspringer af hændelser i Svendborg, og derfor har filmholdet af flere omgange været på optagelser i byen.
Hunulven og dens to unger er trænede filmulve, som bruges i Hollywood og mange andre steder i verden. ”Ungerne er bl.a. trænet til at få deres mor til at vise tænder, og det fik vi nogle flotte skud af til filmen”, fortæller Location Manager Mads Kruse fra Grasten Film.
”Vi var ude ved fårene på marken ved Hospice Sydfyn, og her hjalp fårenes ”mor”, Hanne Olsen, med at holde dem i ro, men en enkelt gang samlede de sig og stampede advarende overfor ulvene, som dog var på den anden side af hegnet. Så fårene var i sikkerhed”, fortæller han.
Ulvene og filmholdet var også på Svendborg Gymnasium, som omtalt i Fyns Amts Avis, hvor de også vakte opsigt på gangene.
På Hotel Svendborg gjorde medarbejderne også store øjne, da dyrepasserne kom ind i foyeren med hver sin ulv for at indkvartere både dyr og trænere på hotellet.
”Alt gik godt, og vi fik nogle flotte optagelser i Svendborg her i juni, så tak for gæstfriheden”, siger Mads Kruse.
Filmen ventes at komme i biograferne i Danmark i slutningen af 2022 eller begyndelsen af 2023.
40.000 kr. for at få flygel i bedre stemning
Da Hospice Sydfyn blev indviet den 22. oktober 2012, var en af gaverne et Hindsberg-flygel. Et flot instrument og møbel, som har prydet og glædet mange gennem årene, men det har ikke været uden problemer.
Nede i rammen ligger en stemmestok af træ, som gerne skal holde en vandprocent på 5,5, for at nagler og strenge er spændt korrekt, så tonerne klinger som de skal. Det er ifølge den erfarne klaverstemmer, Flemming Hansen fra Piano Forte helt umuligt i Hospice Sydfyns lokaler, fordi luftfugtigheden er for lav.
”Hvis flyglet står i et rum med 40-60 % luftfugtighed, kan det holde i årevis, men jeg har flere gange målt en luftfugtighed under 10% på hospice”, fortæller Flemming Hansen.
Ifølge hospicechef Marianne Nielsen kan man ikke bare hæve luftfugtigheden i lokalerne, fordi det samtidig vil øge risikoen for at sprede bakterier, hvilket naturligvis ikke dur på et hospice.
”Vi har forsøgt at afbøde problemet med en form for luftfugter nede i flyglet, men det er ikke nok. Nu skal der andre løsninger til”, forklarer Flemming Hansen.
Sammen med en kollega fra Århus med andre specialer end Flemming selv, tager de flyglet under kærlig behandling. Naglerne, der holder strengene, bliver skiftet ud til nogle større, og strengene bliver strammet. Ved samme lejlighed bliver friktion i klaviaturet fjernet, mekanikken bliver trimmet og alle klaverhamrene bliver slebet og flyglet intoneret, så det kommer tilbage i den bedste stemning.
Hele renoveringen tager 6-8 uger og løber op i ca. 40.000 kr. Pengene har bestyrelsen i Støtteforeningen for Hospice Sydfyn bevilget på junimødet. Aftalen er, at flyglet kan nå at komme retur inden 10-års jubilæumsugen i oktober.
Sådan kom Hindsberg-flyglet til Hospice Sydfyn
Else Bæk Kristensen, næstformand i Støtteforeningen, blev en dag inden Hospice Sydfyn var færdigbygget i 2012, ringet op af en god bekendt, fordi han ville donere 100.000 kr. til den gode sag. De to talte om, at pengene gerne måtte blive brugt til noget specielt, og de enedes om, at et flygel ville være en rigtig god ide.
Den gavmilde giver ringede nogle dage senere og fortalte, at det ikke var muligt at skaffe et flygel til den pris, men han havde fundet et flygel til 165.000 kr. Han ville derfor gerne hæve sin donation til det beløb.
Via andre gode bekendte fik Støtteforeningens daværende bestyrelse kontakt til Jacob Volf, som var opvokset på Langeland men siden 1986 havde fløjet kloden rundt som internationalt anerkendt klaverstemmer. I en ung alder uddannet ved Steinway & Sons i New York men siden returneret til Danmark.
Jacob Volf blev betaget af Hospice-ideen og lagde selv et ekstra beløb til for at skaffe et Hindsberg Flygel – en god kopi af et Steinway-flygel. I de første år kom han endda selv til Hospice Sydfyn for at trimme flyglet. Men efter Jacob Volfs pludselige død i 2015, er flyglet blevet vedligeholdt af lokale kræfter.
Farvel til journalist, redaktør og IT-specialist
På Støtteforeningen for Hospice Sydfyns Generalforsamling den 21. april 2022 blev der sagt farvel til Niels Ole Nielsen, som efter at have været med i bestyrelsen siden 2010, havde valgt ikke at genopstille.
En stor tak skal der lyde til Niels Ole, som igennem alle årene har sørget for at opdatere og vedligeholde vores hjemmeside og Facebookgruppe, og som især har sørget for at skrive, redigere og udsende nyhedsbrevene. Niels Ole har leveret spændende artikler om alt lige fra dagligdagen på Hospice, vinklet fra alle sider, til relevante faglige indlæg om palliation, aktiv dødshjælp kontra aktiv hjælp til døende og meget andet. Niels Ole har været Støtteforeningens journalist, redaktør og IT-specialist.
Vi håber, at vi med den nye bestyrelse kan løfte udfordringen og samtidig, at Niels Ole vil hjælpe os i en overgangfase med at få overleveret sin viden.
Tak til Niels Ole for de mange år, han har siddet i bestyrelsen og god fornøjelse med nye udfordringer.
Ny i bestyrelsen
Da bestyrelsen inden generalforsamlingen i april valgte at opfordre Lars Rasmussen til at stille op, svarede han uden tøven ja.
”Hospice-tanken er smuk, fordi den handler om omsorg, nærvær, ro og gyldne øjeblikke for både patienter og pårørende i en svær tid. De kompetente medarbejdere og omgivelserne på Hospice Sydfyn er garanten for de gode oplevelser, mens frivilliges arbejdsindsats og støtteforeningens donationer er med til at give hverdagene lidt ekstra kolorit. Det er den støtte, jeg gerne vil være med til at give”, fortæller Lars
Lars har været bedemand siden 2020. Inden da var han gennem 30 år journalist og kommunikationsmand. Han har været journalist på Fyns Amts Avis, været netværkschef i et netværk af erhvervsledere, og selvstændig kommunikatør. Som freelancer har han hjulpet mange virksomheder med at finde og fortælle de gode historier.
Privat er han gift med Helle, de bor i Svendborg centrum, nyder titler som forældre, svigerforældre og bedsteforældre – og de nyder også en del af fritiden i deres kolonihave.
”Nu glæder jeg mig meget til at være med til at fortælle om Hospice Sydfyn og om støtteforeningens arbejde”, siger Lars.
Hvem sørger for nyhederne?
Støtteforeningen for Hospice Sydfyns bestyrelse har udpeget en redaktionsgruppe på tre, som skal levere nyheder om hospice til medlemmer og andre interesserede samt bidrage med indlæg til Hospice Sydfyns Facebookside. Desuden udkast til en fornyelse af brochuren om støtteforeningen.
De tre er:
- Vibeke Bak Møller, hjemmesygeplejerske, bosat på Langeland og indvalgt i støtteforeningens bestyrelse i 2015.
- Allan Bojsen, læreruddannet ”hjemmesidebygger” med eget firma, bosat i Svendborg og indvalgt i bestyrelsen i 2021.
- Lars Rasmussen, journalistuddannet og i dag bedemand, bosat i Svendborg og nyvalgt i bestyrelsen i 2022.
Nyheder på en ny måde
Dette nyhedsbrev er det sidste, der bliver sendt med posten. Det er hidtil blevet sendt til ca. 100 af støtteforeningens godt 950 medlemmer, som en særlig service.
Men hvordan skal du så få dine nyheder fra støtteforeningen, hvis ikke du har en mailadresse?
- Vi sender gerne nyhederne på mail til en søn, datter, nabo eller en anden, som vil hjælpe med at printe det til dig
- Du er også velkommen til at komme ind på Hospice Sydfyn og hente et print i receptionen. Vi meddeler på Hospice Sydfyns hjemmeside, når det nyeste nyhedsbrev er klar.
I fremtiden vil vi nemlig gerne kunne sende nyheder på flere måder:
- På Hospice Sydfyns Facebook og hjemmeside finder du de korte, helt aktuelle nyheder
- På mail får du 4 årlige nyhedsbreve, som i få linjer giver dig et overblik
- Fra hver nyhed i mailen kan du klikke dig ind til hele historien på nyhedsbrevet, der ligger i fuld længde på Hospice Sydfyns hjemmeside. Lige til at printe ud.
”Besparelsen på papir og porto kan i stedet gavne patienter, pårørende og frivillige på Hospice Sydfyn, og vi håber, at du som medlem vil føle dig godt orienteret både med friske nyheder og baggrundshistorier”, forklarer nyhedsbrevets redaktør, Lars Rasmussen.
Bestyrelsen i Støtteforeningen står samlet bag beslutningen om den nye måde at formidle nyhederne på.
Det summer af sommer i sansehaven
Hospice Sydfyn har i år ansat Carsten M. Pedersen som pedel. Udover den praktiske og venlige service, huset kan forvente sig af ham, kan hospice også få glæde af Carstens passion for kunstneriske fotos. Bl.a. har han lover, at du som læser af nyhedsbrevet, kan få glæde af hans billeder.
Det første eksempel er billedserien her fra Hospice Sydfyns sansehave.
Sansehaven er i øvrigt en del af en donation på 4,5 mio. kr. fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal. En donation i 2011 til udendørsarealer omkring Hospice Sydfyn herunder anlæggelse af sansehaven.
Du kan øvrigt finde flere eksempler på Carsten M. Pedersens fotokunst på hans hjemmeside, www.cmpedersen.dk
Frivillige på fælles inspirationstur
11 frivillige plus frivilligleder, Inger Kruchov, drog afsted til Hospice Sønderjylland d. 19. maj. Viking Bus transporterede delegationen først til Christiansfeld, hvor alle selvfølgelig måtte besøge en af de mange butikker med honningkager. Efter endt indkøb gik turen videre til Hospice Sønderjylland i Haderslev.
Inger Kruchov fortæller:
”Vi blev budt velkommen af frivilligkoordinator Lis Gosvig samt 3 frivillige. Fordelt ved tre borde fik vi serveret lækre platter anrettet på musselmalede tallerkner. Det var en donation. Patienterne får portionsanretning på disse tallerkner hver dag. Da maden var indtaget, var der 3 forskellige aktiviteter, som vi på skift var igennem. 1. Lis præsenterede den omfattende frivilligmanual, som alle frivillige var bekendt med. 2. Udearealerne blev vist og beskrevet af en frivillig. 3. Lokalerne indenfor blev ligeledes vist og beskrevet af en frivillig samt af køkkenpersonalet.”
Alle takkede for det fine arrangement. Steg atter på bussen, som kørte til en naturpark. Chaufføren havde sørget for kaffen, og Inger serverede de lækre, indkøbte honningkager fra Christiansfeld.
Resten af turen blev til Syrenruten ned langs Vestfyn. Et meget smukt syn.
Efter en givende tur med udveksling af frivillighed, tog alle afsked med hinanden på Hospice Sydfyn.
Glæd andre med et medlemskort
Hvis du mangler en gaveidé. Vi foreslår hermed et personligt medlemskab af Støtteforeningen for Hospice Sydfyn til en pris på 100 kr. årligt pr. person.
Medlemskabet oprettes let og elegant på www.hospicesydfyn.dk Her udfylder du medlemsblanketten med data på gavemodtageren, og derefter betaler du beløbet via Danske Bank reg.nr. 3224 3224414412 eller via mobile pay 712088 (HUSK: Angiv, at det er et medlemskab samt navn og adresse på det nye medlem).
Vidste du i øvrigt: Donationer kan ligeledes indbetales på samme konto.
HVORFOR er det en god idé?
Ved at give et medlemskab er du - som vi – med til at udbrede kendskabet til Hospice Sydfyn og dermed måske afmystificere diverse fejlinformationer og fordomme vedrørende ophold på et Hospice.
Vi siger så MANGE TAK på forhånd for ethvert medlemskab!
Få fradrag for dine donationer
Støtteforeningen for Hospice Sydfyn er godkendt modtager af fradragsberettigede donationer. Det betyder, at hvis du oplyser dit CPR-nummer i forbindelse med dit støttebeløb.
Denne godkendelse er betinget af, at foreningen hvert år får mindst 101 donationer fra 101 forskellige personer.
Status pr 28. juni 2022 er: 77 donationer på mindst 200 kr. Vi mangler 24 tilsvarende donationer inden årets udgang.
Du kan hjælpe os med at hjælpe Hospice Sydfyn ved at give en donation på mindst 200 kr.
Send pengene via Mobile Pay 712088 eller indbetal på vores konto i Danske Bank - reg.nr. 3224 3224414412
Se mere om donationer her på hjemmesiden: https://www.hospicesydfyn.dk/gaver-og-donationer1/
At hjertet tak