En nytårshilsen fra Støtteforeningen

Nyhedsbrev nr. 21 fra Støtteforeningen for Hospice Sydfyn

Indhold for nyhedsbrevet

  1. Donationer – vær med til at gøre en forskel

  2. Årets julegaveidé

  3. Støtteforeningens jubilæumsgave

  4. Uddrag fra taler fra jubilæumsfesten

  5. Fladt hjul stoppede ikke tur

  6. Juletraditioner på Hospice Sydfyn

  7. Thordsen taler om håb og kærlighed

Donationer – vær med til at gøre en forskel

Du og din familie/virksomhed kan være med til at gøre en afgørende forskel, når det handler om økonomisk støtte til Støtteforeningen for Hospice Sydfyn. Vi er kun få donationer (på mindst 200 kroner) fra igen i år at blive godkendt efter Ligningslovens §8A, hvilket betyder at du kan trække donationen fra i din selvangivelse. Slutspurten er sat ind.

For at vi kan bevare denne godkendelse, er det nødvendigt at vi modtager 101+ donationer på 200 kroner eller derover. Vi er meget tæt på dette mål, og du kan altså være med til at skubbe os lidt mere blidt ind over målstregen. Ekstra donationer gør en forskel! I skrivende stund har vi ikke modtaget de magiske 101 donationer i 2022.

Når du støtter os med en donation på 200 kroner eller derover, er det vigtigt at du oplyser navn og adresse ved donationen. Ellers tæller din støtte ikke med i det store, afgørende regnestykke. Så hvis du støtter os via MobilePay, bedes du anføre dit navn og adresse i beskedfeltet. Det samme gør sig altså gældende, hvis du overfører din donation via kontooverførsel.

Betaling over MobilePay: 712088
Skriv i beskedfeltet: Donation - Navn – Adresse

Bankoverførsel: 3224 – 3224414412 (Danske Bank)
Skriv i besked til modtager: Donation - Navn – Adresse

TAK for din støtte.

 


Årets julegaveidé

Kender du dem, der ikke rigtig ønsker sig noget? Eller dem, som lige inden jul selv kommer til at købe det, de har skrevet på ønskesedlen?

Det kan af og til være svært at finde på, hvad du så skal give. MEN… Her får du årets julegaveidé: (trommehvirvel…)

Et medlemskort til Støtteforeningen for Hospice Sydfyn.

Prisen er kun 100 kr. pr person for et helt år for et personligt medlemskab. Og du må tilmelde to personer på samme adresse.

Tænk over det. Men ikke for længe. Det er jul lige om lidt!

Faktisk er det ikke kun en gave til den, du giver medlemskabet til. Det er også en gave til patienter, pårørende og frivillige hjælpere, som får glæde af foreningens støtte.

Den – eller dem, du giver medlemskortet til, får: Adgang til den årlige generalforsamling med medbestemmelse, kaffe og kage. Og som medlemmer er de med til at hjælpe lokalt, mennesker med en uhelbredelig sygdom.

Lige nu har vi over 950 medlemmer. Tænk hvis vi kunne blive 1000?!

Måske du kender nogen, du vil hviske den gode julegaveidé til.

Spring til det nu. Det er lettere end du tror.

Tast oplysningerne på de(t) nye medlem(mer) ind her: https://www.hospicesydfyn.dk/personligt-medlemsskab/

Og betal sådan her:

Bankforbindelse: Danske Bank: Reg. Nr. 3224 Konto nr. 3224414412
Indbetaling - nu også via MobilePay på 712088

Rigtig glædelig jul!

 


Støtteforeningens jubilæumsgave

Jubilæumsgaven fra Støtteforeningen til Hospice Sydfyn kan du hver dag se i nichen i væggen i foyeren på Skovsbovej. Det står en yndefuld amarylliskvinde med udstrakte arme, som rækker et hybenroseæble frem mod en fuglekvinde. Begge står i en tørret skovbund med mos og mysterier. Et sceneri skabt af den sydfynske billedkunstner Sabine Jensen.

I sommer, da flere på Hospice Sydfyn talte om, hvad man skulle udsmykke ”blomsterkummen” med, foreslog Hospice-formanden, Ulla Larsen, at kontakte Sabine Jensen. Ulla og Sabine havde haft et godt samarbejde i forbindelse med udarbejdelsen af en statuette til frivillighedsprisen i Svendborg Kommune.

Derfor satte de Sabine Jensen stævne, og ved samme lejlighed blev galleriejer Janne Weber inviteret. Hun har tidligere udvalgt kunst til gangene på hospice, og ville gerne give sit besyv med. Under samtalen om ideer til værket, var det bl.a. hospicechef Marianne Nielsens ønske, at kunsten skulle illustrere grundværdierne i Hospice Sydfyn: Nærvær, værdighed, nænsomhed og mangfoldighed.

- Jeg blev meget begejstret for opgaven, fortæller Sabine, som efter blot få uger kom med det første udkast på skitseplan.

- En spændende udfordring at skabe et lille univers, som beskueren kan gå på opdagelse i, som vækker nysgerrighed og eftertænksomhed uden at provokere – og så i et miljø, hvor livet og døden er tæt på hver dag, forklarer hun.

Levende dialog om værket

I processen besøgte Sabine hospice flere gange og fik input fra både personale, patienter og pårørende. Alle indtryk er i dag en usynlig del af værket.

Helt karakteristisk for Sabine Jensens kunst gror de langstrakte og elegante bronzefigurer op af skovbunden. Amarylliskvinden med en due i hånden og fuglekvinden med en nattergal på skulderen.

- Duen symboliserer frihed og ånd, mens nattergalen vækker håb ved at synge i mørket, forklarer Sabine Jensen.

Sådan er der mange symboler gemt, også i skovbunden, hvor du bl.a. kan se et rådyrgevir med en lille hestefigur og en gammel metalnøgle. Det hele er ikke forklaret på et skilt men netop op til beskuerens fantasi. Og det er helt bevidst.

- Jeg har været ubeskrivelig glad for opgaven og for dialogen undervejs, og mit håb er, at det kan gøre noget godt for alle, der kommer på hospice, siger Sabine.

Undervejs i processen besluttede bestyrelsen i Støtteforeningen for Hospice Sydfyn, at værket var en oplagt jubilæumsgave. Værket blev til på ”rekordtid” fra juli til november, og selv om den ikke var helt klar til den officielle festdag, står den der nu. Efterfølgende har der været detaljer at tilføje såsom lidt lyssætning til de mørke aftener og et grønt skilt med værdierne skrevet i guldbogstaver.

 


Jubilæumstaler: 10 år - værd at tale om

Man skal ikke ringeagte den rest, man har tilbage at leve i, for det er jo selve livet, og man skal ikke spilde sit liv”. Sagt af den socialdemokratiske politiker, Svend Auken, som døde af kræft i 2009.

Citatet brugte Hospicechef, Marianne Nielsen, i sin jubilæumstale ved 10-års festen for Hospice Sydfyn den 22. oktober 2022 på Hotel Svendborg.

Inspireret af digteren H.C. Andersen holdt Marianne sin tale som et eventyr – lige fra drømmen blev vakt til Hospice Sydfyn stod indflytningsklar i 2012 og videre til livet i dag, hvor alle involverede omkring Hospice Sydfyn – ansatte, frivillige, støtteforeningen, bestyrelserne - blev hyldet og takket.

I talen sagde hun bl.a.:

Der var engang 2 damer, der havde en ganske særlig mission.

De 2 damer ville gå fra drøm til virkelighed.

Med dedikation, stædighed og mod, 3 vigtige elementer i et eventyr, ja så kan man nå vældig langt.

I Svendborg på den skønne ø Fyn, blev det bestemt at hospicehuset skulle ligge, for der boede de 2 damer.

Snart gik det stærkt derudad.

Hospice Sydfyn som huset skulle hedde tog hurtigt form.

Netop i dag for nøjagtig 10 år siden kom hospicehusets første patient ind ad døren. Næsten alle de entusiastiske arbejdere stod klar, der var lagt rød løber ud og når sygeplejerskerne, som mange var, mest havde siddet ned i 3 uger, var de toptunet og klar til at bevæge sig; altså blev patienten modtaget med manér.

Huset blev støttet af noget der hedder en støtteforening.

Der blev mulighed for både videreuddannelse, temadage, kongresdeltagelse og opkvalificering… til gavn for både patienter, pårørende og personalet selv.

Hospicehuset ville SÅ gerne være mere end en lille prik på landkortet som det 18. hospice i Danmark, og … det blev det.

Takket være vedholdenhed og dedikation.

Gid vi alle må leve lykkeligt til vores dages ende.”

Stærke følelser

Under jubilæumsfesten holdt formanden for Støtteforeningen, Helle Nielsen, også en tale.

Hun var også lidt til det eventyrlige med citater som dette:

Hvordan staver man til kærlighed?” spurgte Grisling. ”Man staver det ikke… Man føler det, svarede Peter Plys

Lige præcis denne følelse får jeg, når jeg kommer på Hospice. Idet man træder ind gennem døren, føler man med det samme en varme, en omsorg, et nærvær, en respekt og at der er tid til at tage sig af både patienter og pårørende.

I kan på samme tid balancere at være alvorlige, og være modige og gøre ”skøre ting”, som at tage alle med på en uges rejse til Sverige, Grækenland, England, Danmark, USA, Italien og Kina – og gå all-in på udsmykning, udklædning og mad - det må være kærlighed.”

 


Fladt hjul stoppede ikke tur

Tirsdag den 27. september mødtes 38 frivillige på Hospice Sydfyn, hvor vi – traditionen tro – fik serveret køkkenets lækre morgenbuffet. Kl. 8.15 var vi klar til afgang, og en bus holdt allerede og ventede på os. En skarpsindig iagttager opdagede, at et af bussens hjul havde tabt luften, så vi måtte lige omkring Stenstrup for at få skiftet bus.

Kursen blev sat mod Nyborg. Her skulle vi samle en meget dygtig og engageret guide op, inden turen gik videre til Sprogø. På trods af blæst og bygevejr fløj de næste to timer afsted med interessante beretninger om det Pigehjemmet på Sprogø, fyrtårnet og den frodige natur.

Vi fik samlet en god appetit, inden bussen befordrede os videre til Sorø, hvor der var forudbestilt middag på restauranten, Støvlet Katrines Hus. Meget lækker menu!

Herfra fortsatte vi til Hospicegården Filadelfia i Dianalund, hvor vi fik en meget venlig modtagelse. Mens vi drak kaffe, fortalte den lokale frivilligkoordinator om Hospicegården, og vi fik forevist en rørende og tankevækkende film om stedet. Vi blev opdelt i mindre grupper og vist rundt af de lokale frivillige, som beredvilligt besvarede vores nysgerrige spørgsmål.

Vi var tilbage på Hospice Sydfyn kl. 18.00, og alle var enige om, at vi endnu en gang havde haft en meget vellykket udflugt.

Fortalt af Else Bæk Kristensen, bestyrelsesmedlem i Støtteforeningen for Hospice Sydfyn

 

Juletraditioner på Hospice Sydfyn

I november er nogle af de frivillige godt i gang med forberedelserne til den store julepyntedag, som plejer at ligge sidst i november. Der skal hentes mangt og meget fra naturen til alle dekorationerne, og måske mangler vi også forskelligt, som vi må købe. Opgaverne skal fordeles – hvem laver adventskransen, hvem pynter op i drivhuset, og hvem laver alt det andet?

Vores klippe/klistrehold skal ha’ set den gamle pynt igennem – måske mangler der en hank/en snor, eller der skal måske klippes nyt.

På Store pyntedag bliver alle sejl sat til. Og der bliver pyntet med flotte papirsklip og dekorationer alle vegne.

I december er der ofte sang omkring klaveret ude i foyeren.

Midt i december har vi én af årets mest betagende oplevelser, når vi får besøg af Luciaoptoget ude fra Musikefterskolen i Ollerup. Optoget bevæger sig først rundt på gangene, og derefter synger de en række julesange ude i foyeren. Det er altid meget rørende.

Juletræet i stuen pyntes som regel den 22. december. Nogle af de frivillige tager sig af opgaven. Og det kan ske, at der er børn på besøg i huset. De vil som regel gerne hjælpe til.

Den 24. december holder vores hospicepræst Hanne Thordsen julegudstjeneste.

Juleaftensdag bliver bordene dækket flot - både spisebordet i spisesalen og bordene ude på stuerne.

Der bliver naturligvis dækket op til frokost juleaftensdag og til juleaften.

Juleaften får vi besøg af frivillig Lise Vej (interviewet i seneste nyhedsbrev) og hendes mand, Rasmus. De kommer og underholder med julens bedste sange, når aftensmaden er spist.

Thordsen taler om håb og kærlighed

Lørdag den 24. december kl. 11 slår organist Niels Koll tonen an til jubilæumsårets julegudstjeneste. Sognepræst Hanne Thordsen leder den særlige gudstjeneste, som hun har gjort alle årene siden julen 2012. Traditionen tro deltager patienter, pårørende og ansatte – både de, der er på vagt og flere, der har fri. Og ofte også med partnere og børn.

- Der er en helt særlig stemning; der er pyntet flot op, og efter juleprædiken og salmer, nyder vi lidt chokolade og et lille glas portvin sammen, fortæller Hanne Thordsen.

- Julebudskabet er, at der er et lysende håb i den allermørkeste tid, at kærligheden vokser, når vi giver det videre – og det er netop, hvad jeg oplever på Hospice Sydfyn. Det tværfaglige team giver året rundt nænsomhed, nærvær, tid og omsorgsfuld pleje, siger hun.

Hanne Thordsen ved det, for hver uge året rundt kommer hun nogle timer og taler med de patienter, der har lyst. Her møder hun en mangfoldighed i livssyn. Fra det naturfaglige og ateistiske over det søgende til det stærkt troende.

- Langt de fleste vil gerne have en snak om deres liv, om deres tanker om døden og hvad der mon er på den anden side, fortæller Hanne.

- Hver gang håber jeg, at dem, jeg har talt med, er mere opløftet, når jeg går, end da jeg kom, og netop som verden ser ud i øjeblikket, har vi alle brug for lys og håb, mener hun.

Kirkesanger Johnny Steen og fløjtenist Jan Aagaard er sammen med Niels Koll igen i år med til at sikre den fine julestemning. Men det må nydes, for teamet fra Bregninge sogn stopper, og nye træder til næste år.

- Men historien om det lille barn, der fødes blandt fattige og udstødte, og bringer kærlighedens budskab til os alle er den samme også næste år, lover Hanne Thordsen.